Magnez aktywuje ponad 300 reakcji enzymatycznych, a zatem jest niezbędny do biochemicznego funkcjonowania wielu szlaków metabolicznych. Niewielu z Nas tak naprawdę zdaje sobie sprawę, iż niedobór magnezu jest częstą i powszechną przyczyną wielu codziennych problemów zdrowia fizycznego i psychicznego.

Magnez jest czwartym najczęściej występującym minerałem w ludzkim ciele po wapniu, sodu i potasie i jest drugim co do częstości wewnątrzkomórkowym kationem po potasie. W ramach osobnika o masie 70 kg występuje średnio 25 gramów Mg w rezerwie z 53% w kościach, 27% w mięśniach, 19% w tkankach miękkich i mniej niż 1% w surowicy.

Magnez bierze udział w ponad 300 układach enzymatycznych niezbędnych do:

  • Syntezy białek
  • Skurczu mięśni
  • Funkcji nerwów
  • Kontroli glikemii
  • Wiązania receptora hormonalnego
  • Regulacji ciśnienia krwi
  • Pobudliwości serca
  • Strumienia jonów przezbłonowych
  • Bramkowania kanałów wapniowych

Magnez bierze udział w produkcji energii:

  • Kluczowy dla metabolizmu ATP (cyklaza adenylanowa)
  • Fosforylacja oksydacyjna
  • Glikoliza

Synteza kwasu nukleinowego:

  • Synteza RNA i DNA

 

Jakie mogą być przyczyny niedoboru magnezu?

  • Ograniczone spożycie w diecie (żywność przetworzona)
  • Zmniejszone wchłanianie z przewodu pokarmowego (niedobór witaminy D)
  • Stresujący i szybki tryb życia
  • Zwiększona utrata czynności nerek (średnio 30% diety jest tracone z moczem)
  • Nadmierne pocenie się
  • Zwiększone wymagania (ciąża i wzrost)
  • Leki w powszechnym użyciu (np. Niektóre antybiotyki, leki zobojętniające sok żołądkowy i leki nadciśnieniowe) zmniejszają wchłanianie Mg
  • Gotowanie i gotowanie produktów powoduje znaczny spadek zawartości Mg w żywności
  • Palenie papierosów zmniejsza stężenie Mg w osoczu
  • Absorpcja magnezu zmniejsza się wraz ze starzeniem nawet o 30%.
  • Dowody wskazują na coraz większe zubożenie gleby w niektóre niezbędne składniki odżywcze w wyniku technik nawożenia, które nie zapewniają spektrum wymaganych minerałów

 

Pojawiające się dowody potwierdzają, że prawie dwie trzecie populacji w świecie zachodnim nie osiąga zalecanej dziennej dawki magnezu, problemu niedoboru przyczyniającego się do różnych chorób. Niedobór magnezu może mieć udział w etiologii nadciśnienia tętniczego – nasilając napływ wapnia do komórek, może być przyczyną skurczu naczyń, rozwoju miażdżycy – sprzyja agregacji płytek, nowotworów, kamicy nerkowej, oprócz tego może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu II. Dowody potwierdzają zastosowanie magnezu w zapobieganiu i leczeniu migrenowego bólu głowy, zespołu metabolicznego, hiperlipidemii, astmy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, stanu przedrzucawkowego i różnych zaburzeń rytmu serca. Magnez może być również rozważany w zapobieganiu powstawaniu zaćmy, jako środek pomocniczy lub leczenie depresji oraz jako interwencja terapeutyczna w przypadku wielu innych zaburzeń zdrowotnych.

Ciekawostką może być badanie, które zostało przeprowadzone u chorych na cukrzycę leczonych przez 12 tygodni 600 mg Mg – zaobserwowano znaczące obniżenie całkowitego cholesterolu i LDL wraz ze wzrostem HDL . Inne badanie pokazało, że uzupełnienie 500 mg Mg wiązało się ze znaczną poprawą wskaźnika nasilenia bezsenności, czasu snu, wydajności snu, opóźnienia zasypiania, stężenia kortyzolu w surowicy, reniny w surowicy i melatoniny. Podobnych badań jest bardzo dużo.

Nie bez powodu skupiam się na tym pierwiastku, gdyż wykazuje ogromną rolę dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zadbać o prawidłowe spożycie produktów bogatych w magnez, takich jak: pestki dyni, kakao, migdały, kasza gryczana, płatki owsiane, banany, czekolada gorzka, szpinak, orzechy brazylijskie, pistacje, szpinak, natka pietruszki. Na zwiększone wykorzystanie magnezu może wpływać większa obecność w diecie białka.

 

 

Literatura:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/
  2. Ostrowska L., Orywal K., Stefańska E. 2018. Diagnostyka labolatoryjna w Dietetyce. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.

 

Autor: inż. Anita Kłosowska