Magnez aktywuje ponad 300 reakcji enzymatycznych, a zatem jest niezbędny do biochemicznego funkcjonowania wielu szlaków metabolicznych. Niewielu z Nas tak naprawdę zdaje sobie sprawę, iż niedobór magnezu jest częstą i powszechną przyczyną wielu codziennych problemów zdrowia fizycznego i psychicznego.
Magnez jest czwartym najczęściej występującym minerałem w ludzkim ciele po wapniu, sodu i potasie i jest drugim co do częstości wewnątrzkomórkowym kationem po potasie. W ramach osobnika o masie 70 kg występuje średnio 25 gramów Mg w rezerwie z 53% w kościach, 27% w mięśniach, 19% w tkankach miękkich i mniej niż 1% w surowicy.
Magnez bierze udział w ponad 300 układach enzymatycznych niezbędnych do:
- Syntezy białek
- Skurczu mięśni
- Funkcji nerwów
- Kontroli glikemii
- Wiązania receptora hormonalnego
- Regulacji ciśnienia krwi
- Pobudliwości serca
- Strumienia jonów przezbłonowych
- Bramkowania kanałów wapniowych
Magnez bierze udział w produkcji energii:
- Kluczowy dla metabolizmu ATP (cyklaza adenylanowa)
- Fosforylacja oksydacyjna
- Glikoliza
Synteza kwasu nukleinowego:
- Synteza RNA i DNA
Jakie mogą być przyczyny niedoboru magnezu?
- Ograniczone spożycie w diecie (żywność przetworzona)
- Zmniejszone wchłanianie z przewodu pokarmowego (niedobór witaminy D)
- Stresujący i szybki tryb życia
- Zwiększona utrata czynności nerek (średnio 30% diety jest tracone z moczem)
- Nadmierne pocenie się
- Zwiększone wymagania (ciąża i wzrost)
- Leki w powszechnym użyciu (np. Niektóre antybiotyki, leki zobojętniające sok żołądkowy i leki nadciśnieniowe) zmniejszają wchłanianie Mg
- Gotowanie i gotowanie produktów powoduje znaczny spadek zawartości Mg w żywności
- Palenie papierosów zmniejsza stężenie Mg w osoczu
- Absorpcja magnezu zmniejsza się wraz ze starzeniem nawet o 30%.
- Dowody wskazują na coraz większe zubożenie gleby w niektóre niezbędne składniki odżywcze w wyniku technik nawożenia, które nie zapewniają spektrum wymaganych minerałów
Pojawiające się dowody potwierdzają, że prawie dwie trzecie populacji w świecie zachodnim nie osiąga zalecanej dziennej dawki magnezu, problemu niedoboru przyczyniającego się do różnych chorób. Niedobór magnezu może mieć udział w etiologii nadciśnienia tętniczego – nasilając napływ wapnia do komórek, może być przyczyną skurczu naczyń, rozwoju miażdżycy – sprzyja agregacji płytek, nowotworów, kamicy nerkowej, oprócz tego może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu II. Dowody potwierdzają zastosowanie magnezu w zapobieganiu i leczeniu migrenowego bólu głowy, zespołu metabolicznego, hiperlipidemii, astmy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, stanu przedrzucawkowego i różnych zaburzeń rytmu serca. Magnez może być również rozważany w zapobieganiu powstawaniu zaćmy, jako środek pomocniczy lub leczenie depresji oraz jako interwencja terapeutyczna w przypadku wielu innych zaburzeń zdrowotnych.
Ciekawostką może być badanie, które zostało przeprowadzone u chorych na cukrzycę leczonych przez 12 tygodni 600 mg Mg – zaobserwowano znaczące obniżenie całkowitego cholesterolu i LDL wraz ze wzrostem HDL . Inne badanie pokazało, że uzupełnienie 500 mg Mg wiązało się ze znaczną poprawą wskaźnika nasilenia bezsenności, czasu snu, wydajności snu, opóźnienia zasypiania, stężenia kortyzolu w surowicy, reniny w surowicy i melatoniny. Podobnych badań jest bardzo dużo.
Nie bez powodu skupiam się na tym pierwiastku, gdyż wykazuje ogromną rolę dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zadbać o prawidłowe spożycie produktów bogatych w magnez, takich jak: pestki dyni, kakao, migdały, kasza gryczana, płatki owsiane, banany, czekolada gorzka, szpinak, orzechy brazylijskie, pistacje, szpinak, natka pietruszki. Na zwiększone wykorzystanie magnezu może wpływać większa obecność w diecie białka.
Literatura:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/
- Ostrowska L., Orywal K., Stefańska E. 2018. Diagnostyka labolatoryjna w Dietetyce. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.
Autor: inż. Anita Kłosowska
Najnowsze komentarze