Zdrowe i smaczne potrawy to kombinacja jak najmniej przetworzonych produktów.

Lista produktów, które szczególnie polecam:

-warzywa sezonowe: pomidor, ogórek, rzodkiew, sałata, cukinia
-warzywa korzeniowe: pietruszka, marchew, seler, buraki, ziemniaki
-warzywa jako baza do większości potraw: cebula, czosnek
-warzywa mrożone
-zioła: mięta, tymianek, bazylia, majeranek
-owoce sezonowe: jabłka, gruszki, śliwki
-owoce egzotyczne: banan, pomarańcza, granat
-owoce mrożone – dostępne o każdej porze roku
-miód najlepiej z pasieki
-kiszonki
-mięso czerwone z tłuszczem (dobre źródła mięsa: świniobicie, małe, lokalne zakłady przetwórstwa)
-tłuste ryby
-podroby, zwłaszcza wątróbka
-jaja
-kasze, pseudozboża, trawy– gryka niepalona, kasza jaglana, komosa ryżowa, amarantus, ryż basmati
-oliwa z oliwek extra virgin
-olej kokosowy
-awokado
-masło
-orzechy i pestki

 

Autor: inż. Anita Kłosowska