Rozgrzewające jesienne danie, które robi się praktycznie samo. Idealnie sprawdzi się na wieczorne gotowanie na następny dzień, np. do pracy.
 
W wersji z kaszą ma niski indeks glikemiczny. Danie idealne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością. Fantastyczne źródło żelaza i witamin z grupy B ?
Porcja gulaszu dostarcza około 250 kcal.
Składniki na 4 porcje:
▪️400 gramów mięsa wołowego
▪️70 gramów cebuli
▪️100 gramów kalafiora
▪️150 gramów papryki żółtej
▪️2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
▪️1 łyżka masła klarowanego
▪️1 łyżka oliwy z oliwek
▪️1 łyżka musztardy
▪️1 ząbek czosnku
▪️pół łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Musztardę, słodką paprykę, oliwę oraz rozgnieciony czosnek ucieramy na pastę (nie dodajemy soli). Mięso kroimy w kostkę. Nacieramy marynatą i zostawiamy na całą noc w lodówce.
Na maśle klarowanym przesmażamy mięso, aż zmieni kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy 2 minuty. Zalewamy ciepłą wodą, dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny.
Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, następnie pokrojoną paprykę i różyczki kalafiora. Dusimy 1 godzinę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy sos.
 
Mięso wołowe można wymienić na Mięso z udźca indyka.