Czujesz osłabienie, senność, ból głowy dwie lub trzy godziny po posiłku?
To znak, że możesz mieć hipoglikemię reaktywną
HIPOGLIKEMIA to spadek stężenia glukozy we krwi poniżej fizjologicznego zakresu.
Za taki zakres uważa się wartości oznaczone na czczo mieszczące się w przedziale 70 – 99 mg/dl (3,9 – 5,5 mmol/l).
U osób zdrowych wartości mniejsze od 54 mg/dl (3 mmol/l) uznaje się za hipoglikemię.
W przypadku pacjentów chorych na cukrzycę Polskie Towarzystwo Diabetologiczne określa hipoglikemię jako wartości poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), niezależnie od występowania jej objawów.
Hipoglikemia po posiłkach bywa zaliczana do objawów stanu przedcukrzycowego i wiąże się z insulinoopornością. W tym kierunku warto wykonać odpowiednią diagnostykę w porozumieniu z lekarzem.
Pomocne w przypadku hipoglikemii reaktywnej jest:
-przestrzeganie zasad diety z niskim indeksem glikemicznym,
-odpowiednie spożycie białka, tłuszczów, węglowodanów złożonych, błonnika oraz wody w ciągu dnia zgodne z zapotrzebowaniem
W przypadku zaobserwowania u siebie objawów hipoglikemii – a co gorsze powtarzających się kilkukrotnie, trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Inne objawy hipoglikemii reaktywnej:
-kołatanie serca
-drżenie ciała
-niepokój i lęk.
W kontekście wyjścia z zaburzeń hormonalnych, hipoglikemii reaktywnej bardzo ważne są przeciwzapalne tłuszcze w diecie, które warto wprowadzić do codziennego menu: oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, nasiona, pestki w odpowiedniej ilości dla każdego
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Najnowsze komentarze