Jesienne słodkości zagościły na talerzach Seniorów
Zaproponowałam deser z prażonym jabłkiem i cynamonem. Cynamon to niesamowita prozdrowotna przyprawa, którą warto dodawać do owsianek, deserów i domowych wypieków. W swoim składzie posiada: olejki eteryczne, które zawierają aldehyd cynamonowy, flawonidy, taniny cynamonowe. Substancje te działają przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie.
Cynamon wspiera procesy trawienne. Jego działanie wykorzystywane jest u osób: z jelitami drażliwymi, cierpiących na niestrawność, borykających się z biegunkami, zaparciami, wzdęciami.
Dodatkowo pojawiło się ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Dla wzbogacenia diety Seniorów do przyrządzenia ciasta kruchego dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą, zasobną w błonnik, witaminy i minerały.
Błonnik to pożywka dla naszych dobrych kultur bakterii, które znajdują się w jelicie grubym. Dziennie warto dostarczyć do organizmu około 25 gramów błonnika. Błonnik znajdziemy w warzywach, owocach, kaszach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach.
Dziękuję za kolejne miłe spotkanie! Do zobaczenia za dwa tygodnie
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Najnowsze komentarze